Львів давно і добре відома туристична скарбниця України. Подивитися в Місті Лева справді є на що. А надивившись, є де посидіти, відпочити та зі смаком підкріпитися.

Оскільки Львів славиться саме своїм історичним колоритом, то не дивно, що багато ресторанів прагнуть підтримувати цей стиль та антураж. Подача страв на дерев’яних дошках цілком потрапляє у цей тренд.

Хоча багато відвідувачів ресторанів звикли до тарілок, але дерево, безумовно, справляє враження.

Звичайно, не обходиться тут і без деяких «підводних камінців». Наприклад, дерев’яні дошки підходять не для усіх видів їжі і не такі практичні, як стандартні тарілки. Чи можете ви уявити собі спробу їсти спагетті болоньєзе з обробної дошки?

Все ж таки весь сенс використання дерев’яних дощок для подачі в ресторані полягає не в практичності. Головне, що для багатьох відвідувачів у цьому буде елемент новизни, романтики, повернення до тих старих добрих, простих часів, коли люди ще не використовували пластикові або керамічні тарілки.

Що кажуть критики?

Критики, мабуть, перегинають палку з перерахуванням недоліків дерев’яних дощок. Дуже часто їх (дошки) взагалі лають через причини, які насправді не відповідають дійсності.

Наприклад: Один з аргументів, який використовують багато критиків, що виступають на користь тарілок, полягає в тому, що дерев’яні дошки нібито негігієнічні. Вони стверджують, що бактерії процвітають усередині невеликих потертостей та порізів на поверхні і що деревину важче чистити, ніж твердіші поверхні та матеріали.

Але низка досліджень показала, що це припущення помилкове. Відоме дослідження, проведене в Каліфорнійському університеті США, показало, що: «Бактерії не виживають на дерев’яних дошках, які регулярно миють і тримають у чистоті. Хоча бактерії, що зникли з дерев’яних поверхонь, деякий час після нанесення знаходилися живими всередині деревини, вони не розмножуються, а поступово гинуть. На поверхні дошки бактерій після миття не залишається. А до тих, що опинилися в товщі деревини, можна дістатися, тільки розколовши дошку».

Плюси та мінуси використання дерев’яних дощок.

Насправді, у використанні дерев’яних дощок як тарілки є безліч плюсів і мінусів:

Плюси:

• Багатьом подобається цей «середньовічний» стиль дерев’яних дощок.

• Вони абсолютно гігієнічні.

• Деревина є гарним ізолятором, тому вона допомагає зберігати їжу теплою.

• Дерев’яні дошки довговічніші за пластикові.

• Деревина є біорозкладною та відновлюваною.

Мінуси:

• Деяким людям чисто стилістично не подобається, коли їм подають їжу на дерев’яних дошках. Таких, як правило, небагато, але вони є.

• Дошки не можна використовувати для усіх видів страв.

• Більшість дерев’яних дошок не можна мити у посудомийній машині.

• Дерев’яні дошки займають більше місця для зберігання, ніж традиційні тарілки.

Підсумуємо?

Немає причин уникати використання дерев’яних дощок для того, щоби подавати певні види їжі, якщо самі дошки утримуються в хорошому стані. Глибокі порізи та тривале зношування вимагатимуть заміни дошки, це без сумнівів. Але так само, вам буде необхідно замінити розколоту або тріснуту тарілку або подряпану пластикову кухонну дошку.

За умови підтримання чистоти, дерев’яні дошки абсолютно безпечні для подачі їжі, як і будь-який інший посуд. Природно, що персонал повинен мати чітке уявлення про гігієну та безпеку харчових продуктів. Звичайно, для цього персонал повинен пройти відповідну підготовку та вислухати відповідний інструктаж. Ну і, ясна річ, навіть після цього необхідний постійний контроль та підтримання чистоти. Але ж підтримка гігієнічної чистоти потрібна на будь-якій кухні, незалежно від антуражу!

Зрештою, це питання особистих уподобань. Багато ресторанів вважають, що дерев’яні дошки вписуються в їхню атмосферу історичного міста, що вони чудово доповнюють атмосферу закладу. Так само як багато інших можуть визнати, що справа не в якихось там недоліках, а у тому, що дерев’яні дошки просто не підходять до їх стилю або меню.

Джерело – grandway.ua