А ви теж вважаєте суші традиційною японською їжею? А от історія з вами не згодна. Суші, у тому вигляді, до якого ми звикли, набули популярності в Японії десь на початку 20 століття.

А до цього часу таким чином зберігали рибу, щоб вона швидко не псувалася. Рибу загортали у варений рис і ставили під прес з каменів. Відбувався процес ферментації, рибу вживали у їжу, а рис викидали. Іноземці, які відвідали Японію у 19 столітті, спробували вживати цю страву окремо. І їм дуже сподобалось. З того часу і розпочався бум на суші по всьому світу. Сьогодні навіть не має ніякої складності купити суші у Львові.

Чи дійсно японці їдять суші паличками?

Більшість японців їдять суші руками. Навіть є такі ресторани, де взагалі не подають ніяких столових приладів. Замість цього подають гарячий вологий рушник, щоб можна було очищати руки. 

Суші подаються порціонно. Один шматок розрахований на один укус. До речі, японці ніколи не будуть вмокати рис у соєвий соус. В Японії це вважається неповагою до майстра. У кожного сушиста є своя техніка приготування рису, якої вони навчаються роками. Суші потрібно акуратно змочити у соєвому соусі тією стороною, де знаходиться риба. 

Не використовуйте багато соєвого соусу

Соєвий соус, як ми знаємо, є незамінною приправою до ролів. Але кількість його на столі повинна бути розумною. Адже надлишок соусу зробить всі роли однаковими на смак. Він просто переб’є смак начинки та рису. 

А ще, якщо багато використовувати соєвого соусу, то рол просто розвалиться у руках, і ніякого задоволення від їжі не отримаєте. А якщо використовувати соус у помірній кількості, то він додасть страві пікантності та більш насиченого смаку. 

Використовуйте мінімум васабі

Більшість людей просто беруть і змішують васабі з соєвим соусом. Але для японців це неприпустимо. Навіть більше, на столі у японців ви не побачите васабі. Майстер сам покладе на суші ту кількість соусу, яка необхідна, щоб повністю розкрити смак страви. Васабі це японська приправа, яка відома своїм неповторним ароматом та смаком. Цю спецію можна приготувати й вдома. Для цього:

  1. Взяти 1 ч.л. порошку зелених спецій васабі або один невеликий шматок кореня (натерти на тертці).
  2. Додати 2 ч.л. води, за бажанням ще трішечки цукру.
  3. Залиште готове васабі на всього п’ять хвилин, щоб смаки змішалися.
  4. Подавайте васабі до суші.

Якби там не було, а суші міцно зайняли своє місце в раціоні не тільки японців, а і європейців. Навіть більше. Такої кількості варіантів ролів чи суші, які пропонують в Україні, немає навіть в Японії. Компанія Monosushi пропонує широкий вибір суші як скромної вечері, так і для великої компанії.