Що це за оперативне втручання

Операція апендициту – це процедура з видалення запаленого червоподібного відростка, який називають апендиксом. Лапароскопічна технологія дозволяє отримати доступ до органа через невеликі проколи на череві. Немає необхідності робити великі розрізи та травмувати тканини, як це було раніше.

Апендектомію (видалення апендициту) проводять при гострому запаленні апендикса, яке турбує пацієнта сильним болем. У цій ситуації операція є єдиним можливим способом позбутись неприємних симптомів, адже лікування медикаментами не має жодного сенсу.

Коли виконують операцію

Гострий апендицит є передумовою до екстреного проведення операції. Якщо не відреагувати своєчасно, то патологія може призвести до небезпечних наслідків. Запалений червоподібний відросток може розірватись та заповнити гнійними масами черевну порожнину. Це вкрай небезпечно для організму, при розвитку перитоніту можливі летальні наслідки.

Про необхідність операції з видалення апендициту свідчать наступні симптоми:

  •          гострий біль в правій нижній частині живота;
  •          нудота, діарея, блювота, здуття шлунку та інші розлади травлення;
  •          запаморочення та відчуття слабкості;
  •          підвищення температури тіла.

При таких симптоматичних проявах варто якомога швидше звернутись до лікаря. Операцію проводять у екстреному порядку без тривалих діагностичних процедур.

Як проходить оперативне втручання

Апендектомію проводять через маленькі проколи у черевній порожнині. Лікар оглядає операційну область, знаходить запалений червоподібний відросток. Додатково здійснюють огляд усіх органів черева. Далі апендикс фіксують та відсікають від сліпої кишки. Відрізаний орган переміщують у спеціальний пластиковий контейнер та виводять назовні через найбільш широкий прокол.

По завершенню операції лікар ще раз оглядає черевну порожнину та при відсутності ускладнень виводить хірургічні інструменти (троакари) та накладає по одному шву на проколи. В середньому втручання триває 30-90 хвилин, але здебільшого достатньо півгодини для завершення апендектомії.

Чому віддають перевагу лапароскопії

Раніше при гострому апендициті проводили класичну відкриту операцію. Це призводило до великих розрізів на тілі, небезпеки крововтрати, довгого загоєння ран з формуванням видимих рубців на все життя. Лапароскопія дозволила позбутись цих ускладнень. Вона має безліч переваг:

  1.       мінімальне травмування тканин та органів;
  2.     видалення запаленого апендикса без втрати крові;
  3.       відсутність ризику занесення інфекції;
  4.       невеликий період відновлення;
  5.       відсутність на тілі післяопераційний шрамів.

Після операції пацієнту достатньо пробути у стаціонарі 1-3 дні, після чого він може бути виписаний на домашнє відновлення. Протягом місяця рекомендовано відмовитись від тяжких фізичних навантажень, відвідування басейнів та парних. Слід дотримуватись призначеної лікарем дієти.

Джерело: сайт bilyak.com.ua