Сьогодні кожен власник земельної ділянки може побудувати лазню із безлічі природних матеріалів, кожен із яких має свої переваги та недоліки. Вибираючи матеріал для будівництва лазні, необхідно орієнтуватися на наступні критерії:

  • теплоізоляційні властивості – у приміщенні повинна підтримуватись постійна температура при мінімальних витратах на обігрів (температура у звичайній лазні до 90 °C, хамамі – до 50 °C).
  • термостійкість та екологічність – матеріал повинен витримувати підвищений температурний режим і не виділяти токсичних речовин (наприклад, фінська сауна прогрівається до 110 градусів);
  • вологостійкість – матеріал для зведення лазні має бути стійким до впливу вологи та пари (вологість повітря у турецькому хамамі становить 80-100%, у лазні – до 90%).
  • кількість та вартість – потрібно заздалегідь прорахувати потребу, ціну матеріалу та оцінити свої фінансові можливості, щоб будівництво бані не перетворилася на довгобуд.

З чого сьогодні тільки не будують лазні: з каменю, цегли, блоків та навіть контейнерів. Але найкращою та корисною по праву вважається дерев’яна лазня. І на це є вагомі причини, які ми розглянемо далі в нашій статті.

Плюси та мінуси будівництва дерев’яних бань під ключ

Деревина вважається найпопулярнішим матеріалом, з якого виконують будівництво бань. Донедавна для цього застосовували колоди, попередньо очищені від кори, сьогодні – брус.

Деревина цінується завдяки своїм безцінним властивостям:

  1. Паропроникність – стіни будівлі «дихають», забезпечуючи природне випаровування вологи назовні.
  2. Низька теплопровідність – тепло в приміщенні тривалий час зберігається навіть за мінусової температури.
  3. Презентабельність – автентичні парилки з дерева виглядають стильно та презентабельно.
  4. Екологічність – матеріал при нагріванні не виділяє токсичних речовин, має цілющі якості.
  5. Прийнятна вартість – будівництво бані під ключ з бруса можна порівняти за ціною з цегляною спорудою.

За всіх перерахованих переваг, дерев’яні будівлі мають і мінуси:

  • Схильність до усадки, тому після зведення стін будівлі дають вистояти протягом 6-12 місяців, і тільки після цього роблять внутрішнє та зовнішнє оздоблення. Незважаючи на це, сьогодні є технології та матеріали, що дозволяють побудувати парну під ключ без втрати часу на усадку.
  • Деревина поступово втрачає первісний вигляд під впливом вологи та температурних перепадів – проблема вирішується шляхом періодичної обробки спецзасобами, що виключають розбухання та розтріскування дерева.
  • Підвищений ризик займання – проблема пожежної безпеки дерев’яних конструкцій вирішується за допомогою спеціальних засобів та грамотного розташування опалювальних та освітлювальних приладів.

Оптимальним матеріалом для дерев’яних будівель вважається брус із сосни – за рахунок наявності смоли, деревина захищена від плісняви, грибка, комах. Крім того, розігріта смола має фітотерапевтичні властивості.

Де замовити будівництво лазні під ключ

На сайті компанії «ДеревоДім» (https://derevodim.com.ua/building/bathhouses) ви можете залишити заявку на будівництво лазні, вказавши площу, поверховість та комплектацію будівлі:

  1. Базова – зводиться лише каркас будівлі.
  2. Стандартна – зводиться каркас та виконується зовнішня обробка.
  3. Преміум – готова баня під ключ з бруса із зовнішньою та внутрішньою обробкою, прокладкою інженерних мереж та комунікацій.

Замовляючи  будь-яке будівництво з перелічених комплектацій, спеціалісти компанії безкоштовно розроблять проєкт.