Цистерни, що базуються на шасі вантажних автомобілів, є досить популярним різновидом спецтранспорту. Залежно від техніко-експлуатаційних характеристик вони можуть використовуватися для перевезення (як на невеликі, так і на далекі відстані) різної продукції рідкої консистенції. 

Такі резервуари застосовують із метою транспортування:

  • питної та технічної води;
  • стоків і нечистот;
  • бензину та ДП;
  • сирої нафти;
  • кислотних сполук та інших агресивних речовин;
  • молока, олії та ін.

Автоцистерни купити можливо в різних модифікаціях. Вони мають різну місткість, виготовляються на основі листового прокату зі сталі або алюмінію. Виробництво деяких модифікацій таких спеціальних ємностей вимагає дотримання низки суворих правил (наприклад, необхідності їхнього оснащення елементами забезпечення безпеки).

Наявні різновиди

Залежно від цільового призначення автоцистерни ділять на дві основні категорії, а саме:

  1. Загального користування. Конструкція резервуарів та матеріали виробництва забезпечують можливість використання техніки для транспортування різних рідин. Однак, як правило, вони входять в одну товарну категорію (наприклад, бензин і розчинники, питна та технічна вода).
  2. Спеціальні. Експлуатуються з метою перевезення конкретного типу рідин: молока, соляної кислоти, бітумів тощо.

Крім того, варто виділити відокремлену групу спецтехніки, яка призначається для транспортування речовин, схильних до полімеризації після виробництва (наприклад, мастики). Такі цистерни оснащуються допоміжним обладнанням, яке підтримує необхідний рівень температури продукції, що знаходиться всередині.

Інші ознаки класифікації

Загалом автомобільні цистерни можна розділяти на види залежно від різних ознак:

  • за кількістю відділень вони поділяються на одно- та багатосекційні. Останні дозволяють перевозити різну продукцію, виключаючи її контакт між собою;
  • за матеріалами виробництва цистерни можуть бути алюмінієвими, сталевими та скляними;
  • залежно від конструкційних особливостей ємності ділять на одно- та багатошарові.

Крім того, однією з ознак класифікації резервуарів є тип їхнього буксирування. За цією ознакою їх можна поділити на самохідні та причіпні. Техніка першого типу базується на шасі вантажних автомобілів і зазвичай має невелику місткість. Причіпні цистерни призначені для буксирування за допомогою сідельних тягачів, а кількість продукції, що заливається в них, може досягати 50 і більше кубічних метрів.