Переважна більшість людей не може похвалитися абсолютно здоровими зубами і на це є ряд об’єктивних та суб’єктивних причин. З одного боку, на здоров’я ротової порожнини та організму людини в цілому негативно впливають такі фактори, як забруднення повітря, водних акваторій та прісних водойм, руйнування грунтового покрову, вирубка лісів, викиди хімічних сполук в атмосферу тощо, а з другого боку — нездоровий спосіб життя, неправильне харчування, шкідливі звички та інші особисті чинники. Все це з часом призводить до пошкодження і втрати зубів, що в свою чергу стає причиною виникнення дисфункціїскронево-нижньощелепного суглобу, розвитку артрозу і артриту та інших захворювань.

Щоб забути про дискомфорт під час жування, відновити функціональність і міцність зубів та їх естетичний зовнішній вигляд, стоматологія пропонує послугу мікропротезування. Існує декілька різновидів мікропротезів — вкладки і вініри. Найбільш затребуваною незнімною ортопедичною конструкцією є керамічна вкладка на зуб.

Керамічні вкладки та їх різновиди

Мікропротез з кераміки максимально нагадує здорову зубну емаль. Він застосовується як альтернатива зубній пломбіу тих випадках, коли виникає необхідність відновлення пацієнту анатомічної форми зубів бічної (жувальної) групи. Для мікропротезування застосовуються чотири різновиди вкладок: inlay, onlay, overlay та pinlay. Кожна з них має свою особливу конструкцію, оскільки повинна замінити собою пустоту в зубі. Перша встановлюється в порожнину, що має ящикоподібну форму, друга — зі швом накладається на зовнішню сторону, за допомогою третьої майже повністю реставрується вся коронкова частина, четверта — має додатковий елемент фіксації у вигляді штифта.

Керамічна вкладка на зуб виготовляється в лабораторних умовах за індивідуальною моделлю. Стоматолог знімає відбитки зубів, які потребують відновлення, тому анатомічна точність виготовлених вкладок компенсує такі їх недоліки, як форма, колір та функції.

В яких випадках встановлюється мікропротез

Якщо порівнювати ефективність від установки керамічних вкладок з ефективністю від реставрації за допомогою пломбувального матеріалу, то як показує практика, перша процедура має значні переваги перед другою. Це:

  • висока міцність кераміки E-max;
  • естетична схожість із природними зубами за кольором і ступенем прозорості, максимальне повторення контурів;
  • підвищена стійкість до різних зовнішніх впливів;
  • досить тривалий термін служби.

Однак мікропротезування зубів показано не всім, а тільки при глибоких каріозних ураженнях та значних пошкодженнях коронкованих частин органу, коли втрачені тканини зуба неможливо відновити встановленням звичайної пломби. Також стоматологи вдаються до цієї процедури, якщо потрібно усунути наступні дефекти зубного ряду:

  • значні сколи, тріщини та міжзубні щілини;
  • ерозію дентину;
  • вроджений темний колір зубної емалі, набуті плями на ній;
  • пломби на передніх зубах;
  • механічні ушкодження.

Етапи встановлення вкладки та його вартість

Як будь-яке лікування захворювань ротової порожнини, мікропротезування починається з первинного огляду та консультації стоматолога. Далі процедура складається з наступних етапів:

  1. Підготовчий — під час нього усувається карієс та запалення ясен, якщо в цьому є необхідність,  видаляються старі пломби, обточуються і поліруються гострі краї пошкодженого зуба.
  2. Після цього лікар знімає зліпки для подальшого виготовлення ортопедичної конструкції в лабораторних умовах та ставить тимчасову пломбу.
  3. Завершальний — власне установка керамічного мікропротеза лікарем.

Потрібно одразу зазначити, що вартість керамічних вкладок недешева. На ціноутворення впливають декілька чинників. Це, перш за все, використання дорогих матеріалів для їх виготовлення та досить трудомісткий процес виробництва. Якщо встановлюється одна вкладка на зуб, ціна буде коливатися від 9800 гривень і вище. Але зважаючи на те, скільки переваг отримує пацієнт після проведення мікропротезування шляхом встановлення саме керамічної вкладки, ціна цілком виправдана.