Цигарка у всім відомому вигляді з’явилась відносно недавно, тоді як паління було відомим за 1 тисячу років до нашої ери. Саме так датуються знайдені в давніх храмах малюнки, де зображені курці тютюну.

Рослина тютюн була дуже популярною у народів Північної Америки. Індіанці скручували листя та вдихали дим від його тління. Відомі також традиції племен Африки, коли листя різних трав палили в багатті, а люди відчували одурманення від вдихання його диму. Сьогодні цигарки можна придбати за посиланням в онлайн-супермаркеті Turbo UA. Тут є будь-які товари, які будуть доставлені від 15 хвилин прямо до порогу вашого дому. Економія часу та ресурсу, доступні ціни, швидка доставка — переваги онлайн-закупівель на Turbo UA.

Тютюн у стародавніх традиціях

Давні племена Америки вважаються першовідкривачами цієї чудодійної рослини. Індіанці під дією диму спілкувались зі своїми богами. Тому паління було частиною релігійних ритуалів. В Північній Америці було винайдено люльку. Її набивали подрібненим тютюновим листям, що тліло. В Південній Америці індіанці курили скручене ціле листя — прообраз сигар.

Європейці дізнались про паління потрапивши до Нового Світу. Колумб та члени його експедиції отримали в дар люльки та суміші для паління. Деякі з них відчули приємні наслідки від вдихання диму, та привезли тютюн до Португалії. Не одразу, але звичай палити прижився у Європі.

Як європейці захопились тютюном

Іспанці та португальці, що першими привезли листя та насіння цієї рослини додому, спочатку були засуджені суспільством. Вдихання і видихання диму церква назвала зв’язком з самим дияволом. Але це не зупинило прихильників паління.

Повальне захоплення рослиною почалось у 1560 році. Королева Франції Катерина Медичі отримала від свого дипломата Жана Вільмана Ніко у подарунок чудодійний засіб від мігрені. Так тютюн став вважатись ліками, що допомагають майже від усіх хвороб. В Парижі рослину називали за прізвищем дипломата: «нікотинова» трава. Набагато пізніше, коли вчені виділили у складі тютюну алкалоїд, то він отримав назву нікотин.

Знадобилось лише 100 років, щоб паління американської рослини захопило Європу. Тютюн почали вирощувати на території таких країн:

  • Бельгія;
  • Англія;
  • Іспанія;
  • Італії.

Згодом він потрапив у Азію. Українські козаки також курили люльки. Ще з давніх часів їх набивали сумішами трав, що росли у наших степах. А згодом тютюн перейняли у турків, з якими воювали.

Хто винайшов сигарети і зробив їх популярними

У 1880 році у Штатах такий собі Бак Дюк працював на фабриці, де виготовляли сигарети вручну. Тютюнову суміш закручували в папір, формуючи невеликі трубочки. Важко уявити, що робочі слинили папір і скріплювали його по краях, щоб рослинна суміш не висипалась та не сохла. Бак зі своїм другом Джеймсом Бонсаком — інженером, розробили машину, щоб автоматизувати процес вироблення цигарок. Рівні та акуратні палички неймовірно сподобались американцям. Такі зроблені машиною цигарки з додаванням меляси чи цукру для смаку Дюк ще й добре рекламував.

У часи Другої Світової Війни цигарки видавали солдатам для заспокоєння, тому цигарки вважались стратегічним продуктом. Надалі тонка сигарета стала частиною образу багатьох кіногероїв, і паління стало важливим для іміджу.

В наш час пропагується відмова від паління, але сигарети на втрачають популярності. Їх продовжують купляти, бо відчувають задоволення, від якого важко відмовитись.