Грудень зустрів нас неприємним та різким зимовим холодом. Стовпчики термометрів поступово опускаються до мінусової позначки, а це означає, що пора утеплятися. І говоримо ми зараз не про зимовий одяг, а про теплоізоляцію будинку. Шукаєте оптимальний варіант утеплення, щоб і по бюджету сильно не вдарив, і був довговічним, і максимально захищав помешкання від холоду? Ми розкажемо вам про різні види теплоізоляції та виокремимо оптимальний варіант утеплення, що підійде кожному.

Наші будинки багато тепла віддають через неутеплені поверхні. Цей фактор впливає на ціну комунальних послуг за опалення та загальний стан дому. Статистика тепловтрат помешкання: від 30 до 40% тепла втрачається через стіни, 10-15% забирають вікна, 15-20% виходить через покрівлю, а 5-10% – неутеплені фундамент та підвал. Для максимального захисту будинку від холоду потрібно зважати не лише на теплоізоляцію стін, які “поглинають” найбільше тепла, а й на інші поверхні. Лише комплексний підхід до утеплення дому вважається запорукою успіху.

Варіанти утеплення будинку

Сучасні виробники пропонують широкий асортимент матеріалів для утеплення помешкання. Спінений чи екструдований пінополістирол, мінвата, базальтова вата, пінополіуретан – усі матеріали мають свої переваги та недоліки, цінову категорію, особливості монтажу та різний термін експлуатації. Розглянемо детальніше.

  • Спінений чи екструдований пінополістирол – довговічний, вологостійкий, бюджетний та простий у монтажі матеріал. Недоліки: низька паропроникність, нестійкість до пошкоджень та гризунів і широкий асортимент підробок.
  • Мінеральна вата – довговічний, вогнестійкий, дешевий матеріал, що має хороші звуко- і теплоізоляційні характеристики. Недоліки: втрата властивостей при намоканні, наявність підробок, що виготовлені зі шлаків металургійного виробництва, високий рівень запилення і виділення шкідливих речовин.
  • Базальтова вата – екологічний, гідрофобний, вогнестійкий, міцний, паропроникний утеплювач з низькою теплопровідністю і хорошою звукоізоляцією. Недоліки: висока вартість та недостатня герметичність.

Один, загальний для всіх вищезазначених матеріалів недолік – їх не універсальність. Ці утеплювачі підходять для збереження тепла стін, стелі, зовнішньої і внутрішньої поверхні будинку, але… Вони погано виконуватимуть свої теплоізоляційні властивості у підвалах чи на фасадах дому, де підвищений рівень вологості та багато шкідників.

Універсальний, сучасний і безпечний матеріал, що допоможе захистити будинок від зайвих тепловтрат і підходить для різних поверхонь – пінополіуретан.

ППУ або поліуретанова піна – різновид газонаповнених пластмас. На 85-90% матеріал складається з інертних газів і на 5-10% – це твердий полімер. Легкий, міцний, з низькою теплопровідністю (0,019 – 0,035 Вт/(м*K)) і малою паропроникністю. Пінополіуретан має довгий термін експлуатації – 50-70 років і здатний пристосовуватися до різних середовищ.

Технологія утеплення пінополіуретаном проста, якщо знати всі нюанси монтажу. Замішується склад із двох полімерів – поліол та полізоціонат. ППУ утеплення проводиться шляхом напилення рідкого матеріалу спеціальним пістолетом на поверхню, яку ви хочете утеплити. Полімер застигає та збільшується в об’ємі за лічені секунди і щільно заповнює всі отвори конструкції. Такий метод вимагає спеціального обладнання, що вартує недешево, а також пильності та обережності. Радимо не зволікати та замовити утеплення будинку пінополіуретаном у спеціалістів. Фахівці зроблять цю справу швидко та надійно!

Поговоримо  і про вартість. Утеплення пінополіуретаном – ціна залежить від площі будинку та складності конструкції. Якщо вам здається, що ППУ напилення – це дорого, то запевняємо – теплоізоляція окупиться вже за 3-5 років. Економія до 60% на платіжках за опалення – яскраве цьому підтвердження.

Досі сумніваєтеся? Ось вам ще кілька переваг матеріалу:

  • захищає металеві конструкції від іржі;
  • закриває абсолютно всі щілини, через які холод потрапляє в дім;
  • має здатність до самозатухання (загоряється лише при температурі 450-500 градусів);
  • не схильний до гниття, утворення цвілі;
  • стійкий до гризунів і комах-шкідників.

Пінополіуретан справедливо називають утеплювачем нового покоління, який поєднує в собі найкращі характеристики всіх теплоізоляційних матеріалів. Жоден із них не конкуруватиме із ППУ, адже його якість – підтверджена фахівцями. Ціна на утеплення піною дорівнює якості. Свідомо підходьте до вибору утеплювача, щоб не доводилося часто замінювати його через псування. А краще – замовляйте утеплення будинку у фахівців “Теплозахист Про” та зустрічайте холоди з комфортом та теплом!