Спальна кімната – це простір, де все має налаштовувати на релакс та відпочинок. Особливу увагу варто приділити освітленню цього приміщення. Завдяки правильно підібраним елементам можна не тільки поділити кімнату на окремі зони, але й оживити інтер’єр та зробити атмосферу більш затишною. Хорошим рішенням для спалень є світлодіодне або ЛЕД освітлення, яке допоможе досягти бажаного ефекту й зекономити.

Яким має бути оптимальне освітлення для спальні

LED-освітлення користується популярністю перш за все завдяки яскравому світлу температурою 6500 К. Проте, коли мова йде про спальні та дитячі, краще обирати лампи з температурою 2500-3500 К, адже надто інтенсивне світіння може подразнювати не тільки очі, а й нервову систему. Менш яскраві елементи дають приємне тепле світло, схоже на те, яке забезпечують звичайні лампи розжарювання.

До речі, тьмяне світіння також не найкращим чином впливає на нервову систему, тому краще дотримуватись золотої середини. Оптимальним рішенням для спальні стане поєднання кількох ЛЕД-пристроїв:

  • люстра на стелі температурою 3800-4200К в якості основного джерела світла;
  • лампа або торшер на 2500-3100К;
  • додаткове точкове освітлення інтенсивністю 2800-3000К.

Різні джерела світла можна комбінувати в залежності від часу доби та природного освітлення. Наприклад, центральне освітлення не рекомендується використовувати безпосередньо перед сном. На сайті elektrovoz.com.ua представлено широкий асортимент якісних ЛЕД-елементи за доступними цінами.

Де краще розмістити світлодіодне освітлення

Затишок та атмосфера у спальні залежить і від правильного розташування освітлювальних елементів. Так, в узголів’ї ліжка на відстані 1,5 м від підлоги спеціалісти радять встановити спеціальну світлодіодну лампу, бра чи нічник, або ж використати настільну лампу на столику біля ліжка. Важливо розмістити освітлення так, щоб воно не засліплювало.

Ті, хто любить читати, можуть обрати світильник поряд зі спальним місцем або високий торшер поруч з кріслом. Також у спальні варто подбати про підсвічування туалетного столика й шафи. У цьому випадку підійдуть точкові прилади. Крім того, у таких приміщення часто використовують і так зване нічне підсвічування. Його вбудовують у плінтус або нижню частину меблювання, а вимикач розташовують поруч з ліжком.

Щоб визначити, скільки лампочок повинно бути у кімнаті, варто орієнтуватись на мінімальний показник в 150 люмен для квадратного метра. Тобто для приміщення в 15 квадратів освітлення має складати 2250 люмен. Це число ділять на інтенсивність лампочки й таким чином визначають кількість освітлювальних елементів, які можна розмістити у просторі.