Що саме не дає людям піднятися на кращий рівень життя? Фінансовий сервіс ClickCredit (посилання на сайт — тут https://clickcredit.ua/ ) провів невелике соцопитування в інтернеті, в якому взяли участь 5506 людей. І виявили деякі закономірності в поведінці людей, які дуже хочуть стати багатшими, але не виходить. Що їм заважає?

    1. Імпульсивні покупки

За статистикою, люди витрачають левову частку своїх заробітних плат на купівлю непотрібних речей. Щоб цьому запобігти, складайте раз на місяць перелік великих покупок, та раз на тиждень — дрібних.

    2. “Усі яйця в одному кошику”

Тобто, тримають усі гроші в одному банку, або в одній валюті. Між тим, краще перестрахуватися й розподілити вільні гроші. Частину — інвестувати, іншу — на депозит, ще трохи — тримати біля себе. І все це — в різних валютах, щоб зменшити ризики.

    3. Небажання вчитися

Пам’ятаєте слова Кобзаря: “Учітесь, читайте, чужому навчайтесь”?.. Вони ніколи не втратять актуальності. Людина, яка не підвищує кваліфікацію та не займається самоосвітою, деградує як особистість та втрачає гроші й можливості. Тож диплом про вищу освіту — це не завершення навчання, а лише його початок.

    4. Відсутність накопичень

Людина з невисокою зарплатою часто вважає, що накопичення роблять лише багаті. Але це не так. Відкладайте щомісяця 5-10% свого доходу і за рік матимете “подушку безпеки”, яка дозволить якийсь час протриматися в разі непередбачуваної ситуації.

    5. Боязнь кредитів

Кредит — це не завжди дорого. Він може бути вигідною послугою, якщо розумно ним розпорядитися. Так, підприємці часто беруть кредити, бо дохід від перепродажу товарів перекриває відсотки. У часи великої інфляції цей інструмент може бути вигіднішим, ніж робити накопичення.

    6. Нетурбота про здоров’я

Профілактика дешевша, ніж лікування. Усі про це знають, але мало хто насправді робить. Так, відвідування стоматолога раз на півроку може заощадити десятки тисяч гривень у майбутньому. Бо маленька “дірочка” в зубі з часом перетворюється на велику проблему. а ви бачили ціни на зубні імпланти?

    7. Дозвілля біля телевізора

Перегляд серіалів та реаліті-шоу не робить нас ерудованішими. краще відпочивати, прогулюючись із сім’єю, відвідуючи спортивний майданчик або залу, читаючи книжки тощо.

    8. Скиглення

У кожного з нас є знайомі, які люблять “понити” про життя, дітей, батьків, роботу, політиків тощо. Наскільки успішні ці люди? Питання риторичне. Ні, їхні невдачі не пов’язані з цим скигленням. Але воно є маркером того, що людина не вміє і не хоче брати на себе відповідальність за події в своєму житті.

    9. Друзі-невдахи

Отримати пораду від людини, яка досягла успіху в житті, буває непросто й дорого. Невдахи ж навпаки, роздають поради активно й охоче. Важливо не дослухатися до таких порад. І взагалі, краще намагатися обмежувати спілкування з людьми, які вам заздрять, не вірять в вас і спілкування з якими не є взаємно корисним.

    10. Відсутність мети

Мета вказує шлях, як зірка. Тому ставте цілі і обов’язково візуалізуйте їх. Наприклад, є така мета: заробляти 1500 “зелених” на місяць. Що для цього потрібно: вивчити англійську до рівня В2. Де є хороші курси? Скільки вони коштують? В який час проходять заняття? Яка сума необхідна на оплату? Дайте відповіді на конкретні запитання, розпишіть план і йдіть до своєї мети.

Викорінивши ці “звички бідності” ви обов’язково досягнете більшого.