Акриловий і силіконовий герметики — це різні засоби і за складом, і за застосуванням. Однакове в них призначення. Засобами закладають шви та тріщини, заповнюють порожнини та герметизують стики під час будівельних чи ремонтних робіт.

Якщо герметик вибрати неправильно або нанести не за інструкцією, то можна зіпсувати ремонтовану річ і не отримати бажаного результату. Тому перед покупкою краще вивчити, як різні речовини реагують на вологість, чи можна наносити фарбу поверх герметика, з якими матеріалами поєднуються акрил та силікон.

Особливості силіконового герметика

В основі хорошого силіконового герметика — крем’яні полімери, підсилювачі, пластифікатори, вулканізатори, антисептики. Асортимент засобу великий:

  • кислотні, в основі яких оцтова кислота;
  • нейтральні на спирті та кетоксимі;
  • однокомпонентні, повністю готові для роботи, утворюють шар від 2 до 12 мм;
  • двокомпонентні, підходять для великих обсягів, але треба змішувати складові перед роботою;
  • силіконові клеї-герметики.

Силікон добре проникає навіть у найдрібніші щілини, заповнює прорізи та стики, склеює деталі. Застиглий ущільнювач витримує деформацію і не руйнується від механічної дії, одночасно зберігає еластичність та міцність. Водонепроникний матеріал поєднується зі склом, деревом, керамікою, металом, бетоном, але не підходить для кольорових металів. Силіконовий герметик витримує температуру від 50 ° до плюс 200 ° C, не боїться прямих сонячних променів.

Засіб використовують для гідроізоляції в побуті та на виробництві як усередині будівель, так і зовні. Силікон підходить для використання в приміщеннях з підвищеною вологістю, а також під час ремонту фасадів, вікон, дверей.

Особливості акрилового герметика

В основі акрилового герметика — водна дисперсія поліметилметакрилату, наповнювачі, загусники, пластифікатори, розчин аміаку, біоцидні, тобто протигрибкові добавки. Акриловий засіб використовують для внутрішніх робіт: закладають шви та тріщини в стінах, стелях, вікнах та дверях.

Герметик полімеризується протягом 24 годин під час взаємодії його хімічних речовин з повітрям. У результаті виходить тверда еластична маса, яка добре заповнює дрібні тріщини та шорсткості. Його можна використовувати практично на всіх поверхнях з дерева, металу, пластику, бетону, пористої цегли та каміння. Склад термостійкий і працює в діапазоні від -40 ° до +80 ° C, але його не можна заморожувати при зберіганні — герметик утратить свої властивості.

Чим відрізняються герметики з силікону та акрилу

Відмінності герметиків — у основних властивостях, сфері застосування та способі нанесення.

  • Силікон упаковують у туби з конусною насадкою, за допомогою якої його наносять на щілини та стики. Акриловий герметик випускають як у тубах, так і контейнерах. Наносити його можна за допомогою спеціального пристрою-аплікатора або шпателем.
  • Акриловий засіб після висихання можна фарбувати, тому шов легко замаскувати під поверхню, відреставрувати. Поверх силікона нанести фарбу неможливо. Якщо такий герметик на стику чи місці з’єднання пошкодився, доведеться замінювати його повністю.
  • Силіконовий герметик стійкий до води та вологи, акриловий згодом у жорстких умовах руйнується, втрачає свої властивості.
  • Герметик з акрилу пропускає пару, силікон утворює повністю герметичний шов. Такі характеристики варто враховувати, вибираючи засіб для різних умов застосування.
  • Для пористих, шорстких та нерівних поверхонь краще підійде герметик-акрил. Він добре заповнює дрібні тріщини. Силікон краще лягає на кахлях, кераміці, склі, пластику.
  • Герметики відрізняються за кольором. Силіконові бувають прозорі, білі, чорні, сірі, червоні. Акрилові — практично будь-яких кольорів.

Важлива відмінність силікону від герметика — різний термін служби. Силікон протримається понад 20 років, акрил має властивість пересихати та розтріскуватися з часом. Крім того, оброблені шви від постійної вологості можуть вкриватися пліснявою. У таких випадках використовують антигрибкові герметики для обробки стиків у ванних, душових, саунах, на трубах.