Ожиріння – важка недуга, на яку страждають мільйони людей по всьому світу. Малорухливий спосіб життя, сидяча робота, раціон з надмірною калорійністю, безладне харчування, швидкоїжа – ось основні причини, з вини яких 40% дорослого населення планети має надмірну масу тіла.

Порятунком для багатьох людей, які страждають на екстремальне ожиріння, може стати баріатрична операція. Львів, а саме клініка Генезис, пропонує операції цього виду, що не лише допомагають пацієнтам повернути нормальну вагу, а й покращують їхнє загальне здоров’я.

Як баріатрична хірургія вирішує проблему ожиріння

Частина пацієнтів, які страждають на ожиріння, не в змозі впоратися з проблемою шляхом самообмеження. Коли маса тіла перевищує норму на десятки кілограм, здорове харчування, збалансована дієта та фізична активність можуть не допомогти позбутися зайвих кілограмів. До того ж можуть заважати хронічні захворювання – цукровий діабет, панкреатит, хворі суглоби. У цьому випадку пацієнтам показано операцію зі зменшення шлунка, суть якої полягає в тому, що стінки травного органу ушиваються або видаляються. В результаті обсяг шлунка суттєво скорочується. Це призводить до того, що людині для насичення потрібно буде з’їдати менший об’єм їжі. Відповідно, знижується калорійність раціону, що неминуче призводить до повільного, але надійного зниження ваги.

Як проводиться баріатрична операція

Операція зі зменшення шлунка проводиться під загальним наркозом у хірургічній операційній. Хірург робить кілька невеликих розрізів на животі пацієнта, через які вводить тонкий гнучкий інструмент з відеокамерою (лапароскоп), що дозволяє йому бачити внутрішні органи на моніторі. Потім хірург зменшує розмір шлунка шляхом створення невеликої капсули за допомогою швів чи степлерів. Іноді може знадобитися видалення частини шлунка.

Підготовка до баріатричної операції

Перед проведенням баріатричної операції лікарі часто рекомендують пацієнтам пройти ендоскопію. Цей метод дослідження дозволяє лікарям оцінити стан стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки. Ендоскопія надає детальну картину областей травної системи та допомагає лікарям прийняти рішення про найкращий метод баріатричної операції для конкретного пацієнта.

Операція з усунення діафрагмальної грижі

В клініці Genesis проводится ще один тип баріатричних операцій – усунення діафрагмальної грижі, яка відома також як грижа стравоходу. Операція, ціна якої цілком доступна, може повернути здоров’я і позбавити людину від неприємних симптомів, що псують якість життя. Це захворювання може виникнути через надмірну напругу при піднятті надмірних вантажів, сильному кашлі, незручному нахилі. Частина шлунка, подолавши діафрагмальний отвір, підіймається в грудину, викликаючи дискомфорт. Операція з усунення діафрагмальної грижі проводиться з метою відновлення нормального положення шлунка та закриття діафрагми.