Переїзд людини поважного віку до будинку престарілих – це оптимальне вирішення сімейної проблеми. Пенсіонери потребують посиленої уваги, а за наявності проблем зі здоров’ям – й професійного догляду. Родичі не завжди можуть доглядати за хворою людиною, їм потрібно працювати, утримувати сім’ю.

Будинки для престарілих бувають двох типів – державні та приватні. У державні стоїть черга, щоб потрапити туди потрібно зібрати велику кількість документів, які не гарантують позитивне рішення. Їх фінансування обмежене, що впливає на якість обслуговування, харчування тощо. Приватні установи більш привабливі. Порядок оформлення до будинку престарілих спрощений, потрібен лише паспорт та медичні документи. Умови у приватній установі суттєво кращі.

Переваги приватних будинків престарілих

Більшість приватних установ знаходяться за містом чи у лісопарковій зоні. Кімнати оздоблені під усі потреби постояльців:

·        тривожні кнопки;

·        телевізори;

·        індивідуальні санвузли;

·        спеціалізовані меблі;

·        пандуси для колясок.

Догляд за постояльцями веде кваліфікований персонал з медичною освітою. Харчування надається до 5 раз на день з урахуванням особливостей раціону людей у поважному віці. Приватний пансіонат для літніх людей «Батьківський затишок» відкритий для літніх людей після інсульту, інфаркту, з цукровим діабетом та іншими захворюваннями. Постояльці можуть розраховувати на цілодобовий професійний догляд. Розміщення можливе на постійній чи тимчасовій основі, цілодобово або тільки в день.

Рекомендації по вибору будинку престарілих

Усього у Львові та області зареєстровано понад 15 приватних будинків для літніх людей. Кожен з них пропонує певний набір послуг. Але є й загальні критерії, які варто врахувати під час вибору:

1.  Місцезнаходження. Якщо планується часто відвідувати родича, то краще обирати заклади неподалік від дому чи роботи. В усіх інших випадках слід віддавати перевагу будинкам, розташованим у тихому районі міста с зеленою зону. Чудовий варіант – пансіонат за містом.

2.  Обслуговування. Це один з ключових пунктів. Дружелюбність та професіоналізм персоналу має прямий вплив на те, як будуть доглядати за близькою людиною. Перевірити атмосферу доволі складно. Можна почитати відгуки, але краще приїхати у заклад самостійно, подивитись на стан літніх людей.

3.  Харчування. Меню має бути дієтичним, збалансованим, різноманітним. Добре, якщо у пансіонаті пропонують підібрати персональну дієту.

4.  Дозвілля. Літні люди дуже потребують спілкування. Постояльці повинні мати можливість займатись в гуртках, відвідувати групові заняття, їздити на екскурсії.

Якщо літня людина має можливість, то її варто взяти на огляд закладу. Вона зможе самостійно оцінити умови проживання, поспілкуватись з іншими постояльцями. Зміна місця проживання – це стрес не тільки для родичів, але й самої людини у похилому віці. Її потреби варто враховувати у першу чергу.