Сьогодення диктує більш свідоме відношення до свого здоров’я, яке залежить в тому числі і від стану ротової порожнини. Якщо раніше криві зуби, неправильний прикус, проміжки між зубами не так гостро хвилювали людей, то зараз цим проблемам приділяється набагато більше уваги, при чому не лише молоддю, але й представниками дорослої вікової групи. Брекети вже давно не є дивиною, однак бувають складні випадки, пов’язані з дефектами будови щелеп, які потребують більш радикального лікування. Саме тоді на ряду з незнімними ортодонтичними системами використовують додаткові конструкції. Однією з них є ортодонтичні мікроімпланти, які називають міні-версією дентальних імплантатів.

Мікроімпланти: визначення та особливості використання

Ортодонтичний імплант — це конструкція у вигляді маленького гвинта, який вкручується в кісткову тканину нижньої або верхньої щелепи і служить в якості опори для переміщення зубів при ортодонтичному лікуванні. Мікроімпланти виготовляють з чистого титану або ж з його сплавів. Їх довжина коливається в межах від 6 до 17 мм, а діаметр складає 1,5-2 мм. Гладка відполірована поверхня мікрогвинтів не дає можливості їм зростатися з кістковою тканиною, в яку їх вкручено. Таким чином по закінченні лікування вони  дуже легко витягуються з кістки.

Для заміни зуба можуть використовуватися як зубні, так і ортодонтичні імпланти. Рішення про те, який саме виріб вживити пацієнту, приймає виключно фахівець в залежності від клінічного випадку, оскільки існує суттєва різниця між зубним та ортодонтичним імплантом. Вона полягає в їх призначенні і сфері застосування. Так, зубний штифт установлюється в якості штучного кореня зуба, тоді як мікроімплант ортодонтичний — це тимчасова конструкція, яка служить допоміжною опорою для брекет-системи. Хоча у ряді випадків мікрогвинт може застосовуватися як самостійний елемент без використання брекетів або з їх мінімальною кількістю.

Які проблеми із зубами вирішуються за допомогою мікроімплантів та переваги їх застосування

Титанові вироби є надійними помічниками при ортодонтичному лікуванні. Завдяки їм значно прискорюється процес корекції положення зубів, а результат стає більш точним та передбачуваним. Мікроімпланти в ортодонтіївстановлюються у наступних випадках:

  • для вирівнювання зубівта у разі їх сильної скупченості;
  • для закриття проміжків між зубами;
  • коли діагностована патологія прикусу;
  • при відсутності одного чи декількох органів;
  • для зміцнення коригувальної дуги брекет-системитощо.

Установка ортодонтичних імплантів має ряд переваг, серед яких основними вважаються:

  • пришвидшення періоду лікування;
  • проста фіксація та безболісне видалення мікрогвинта;
  • мінімальний ризик його відторгнення;
  • щадний процес переміщення зубів;
  • не потрібне видалення сусідніх органів;
  • можливість вживлення в будь-яку ділянку альвеолярного відростка.

Переваги мікроімплантів очевидні, однак існують протипоказання, при наявності яких пацієнту може бути відмовлено у даній методиці ортодонтичного лікування.

Як відбувається установка мікрогвинта

Процедура встановлення ортодонтичного імпланта проходить в декілька етапів і починається з ретельного огляду ротової порожнини та проведення різних видів діагностики, при яких визначаються товщина кістки, розмір і кількість виробів, а також місця їх вживлення. Щоб виключити можливість інфікування і запалення в ділянках вживлення виробу, лікар спочатку проводить професійне чищення зубів.

Процес установки мікроімпланта достатньо швидкий і займає до 15-20 хвилин часу. Далі пацієнту для знеболення проводиться місцева анестезія та власне вкручування конструкції у кістку. Ця процедура не є проблемною, однак у рідкісних випадках може призвести до ускладнення після установки гвинта. Можливе травмування зубного кореня та слизової оболонки у разі неправильного встановлення виробу, його розхитування через особливості будови кісткової тканини або відторгнення.

Вартість процедури

Якщо пацієнту призначено ортодонтичне лікування з використанням мікрогвинтів, лікар, опираючись на клінічну картину, запропонує найбільш оптимальні для нього ортодонтичні мікроімпланти, ціна на установку яких може коливатися в залежності від виробника і різновиду конструкції, складності патології, супутніх матеріалів та анестетиків тощо. Оскільки це відносно нова і прогресивна методика лікування, вартість виготовлення виробів досить висока. Але в цілому процедура доступна широкому загалу, а її ціна сягає від 3,5 тисяч гривень і вище.