Оскільки електричні автомобілі стають більш поширеними, власники бачать зарядку вдома як зручне й ефективне рішення для живлення своїх транспортних засобів. Однак домашні зарядні станції можуть значно розрізнятися за розміром, формою та функціональністю.

Усі вони повинні встановлюватися фахівцем, і всі мають спеціальне підключення до домашнього лічильника, що дозволяє їм забезпечувати набагато вищу продуктивність, ніж у звичайній розетці. Ось чому настінні бокси для дому заряджають ваш електромобіль набагато швидше, ніж якби ви просто підключили його до звичайної розетки.

Чи можна заряджати електромобілі вдома без зарядного пристрою

Без наявності зарядного пристрою вдома зарядка для електромобіля можлива. Зазвичай потрібен лише кабель, який входить у комплект при купівлі автомобіля. Єдине, що вам потрібно зробити, це знайти звичайну електричну розетку та підключити автомобіль. Однак цей метод має свої обмеження і не призначений для щоденного використання. Він навіть може бути небезпечним.

Традиційна електрична розетка може не витримати високих навантажень під час зарядки електромобіля та привести до перевантаження електромережі у вашому домі. Крім того, без відповідної зарядної станції електромобіль заряджається дуже повільно.

Переваги домашніх зарядних станцій

Не зважаючи на те, що домашні пристрої для зарядки не такі потужні, як комерційні зарядні станції для електромобілів, вони мають низку суттєвих переваг.

Більша потужність

Порівняно зі звичайною побутовою розеткою, яка зазвичай має потужність 2,3 кВт, зарядні пристрої для електромобілів можуть забезпечити 7,4, 11 або 22 кВт. 

Ємність домашнього зарядного пристрою залежить від ваших потреб, електромобіля та домашньої електричної мережі. Але це принаймні втричі швидше, ніж зарядка від звичайної розетки, і може бути в 5 або навіть 15 разів швидше з потужнішими настінними коробками.

Безпека

Швидкість не є єдиним критерієм при виборі домашнього зарядного пристрою – ще одним важливим моментом виступає безпека. Оскільки зарядка електромобілів є дуже енергоємною, електрична мережа у вашому домі може швидко перевантажитися, а отже, нагрітися.

Домашній зарядний пристрій усуває цю проблему, маючи власне підключення до лічильної коробки, що дозволяє йому безпечно споживати більші навантаження. Крім того, домашні зарядні станції розроблені для роботи на відкритому повітрі та можуть протистояти дощу, снігу та вітру, не створюючи ризиків для користувача.

Підключені домашні зарядні пристрої пропонують цілу низку можливостей:

  • дистанційне керування та контроль заряджання (часто через додаток для смартфона)
  • економія споживання енергії;
  • швидке заряджання. 

Домашній зарядний пристрій може отримувати автоматичні оновлення програмного забезпечення, які дистанційно додають нові функції, виправляють помилки та усувають несправності.