Баклажан – однолітня рослина, яка часто культивується в широтах України. В кулінарному сенсі її плоди відносяться до овоча, а в ботанічному – до ягоди. Надзвичайно популярним баклажан є на Сході, в нашій країні з нього теж готують безліч смачних та корисних страв.

Найбільш здоровий спосіб приготування – тушіння або запікання. Тому салат на зиму з баклажанів за цим рецептом стане вам у нагоді як для святкового столу, так і на повсякдень.

Що потрібно для приготування: основна рецептура

Вибираючи для консервації овоч, потрібно звернути увагу на колір його плодоніжки. Вона має бути свіжою та зеленою. Плоди з темною ніжкою для консервування не годяться. Розмір у цьому випадку теж має значення. Адже чим молодшим (меншим) є баклажан – тим він буде смачнішим у страві. У чорних плодах накопичується багато гіркоти –  у такому випадку після нарізання на шматки їх потрібно буде посолити і залишити на певний час. Після цього нарізані шматки добре промиваються у проточній воді.

Для приготування салату на зиму потрібно зробити наступні запаси інгредієнтів:

  • баклажани невеличкого розміру – 2 кг;
  • цукор – 2 склянки або 400 грамів;
  • оцет – 0,5 л;
  • часник – 5 зубчиків;
  • кетчуп чилі – 100 грамів;
  • олія соняшникова без запаху – 2 столові ложки.

Також потрібно буде приготувати 3 склянки кип’яченої води. Необхідно подбати і про банки. Найзручніше цей салат консервувати в 0,5 літрові, проте досить часто для великої родини оптимальним варіантом стає банка на 1 літр.

Спосіб приготування салату на зиму

Гостро-солодкий соус і часник стануть ідеальним доповненням баклажанів –  оцінити таке поєднання смаків зможуть всі, хто приготує цей салат на зиму для себе та своїх рідних. 

На початку потрібно добре промити овочі, відрізати плодоніжку та місце цвітіння і порізати їх на шматки. Далі, як було вказано вище, бажано присолити баклажани, щоб позбавитися зайвої гіркоти. Потім потрібно діяти наступним чином:

  1. В каструлю наливається вода, додається цукор і оцет. Отримана суміш має закипіти. Після цього в ємність закидаються баклажани і проварюються до м’якого стану. Загалом цей процес не займає більше 5-7 хвилин. Про те, що овоч вже є готовим, свідчитиме його текстура – при наколюванні виделкою він легко пропускає зубці у м’якоть. Після цього баклажани викладаються у глибоку тарілку чи миску.
  2. Тим часом потрібно почистити часник та натерти його через дрібну тертушку. Можна пропустити часник крізь спеціальну чавилку. Далі його треба перемішати із кетчупом та додати до відвареного овочу. Добре перемішати суміш.
  3. Зарання варто приготувати банки та кришки. Вони добре миються, споліскуються проточною водою та піддаються стерилізації. Кришки кип’ятять окремо декілька хвилин. 
  4. У банки обережно викладаються баклажани, додаючи зверху в кожну ємність по 2 столові ложки прокип’яченої олії. Таким чином досягається збереження аромату баклажанів.
  5. На завершальному етапі банки закручуються і поміщаються під теплу ковдру для самостерилізації на час не менше 12 годин. За бажанням можна стерилізувати банки до закриття кришками класичним способом –  у кип’ячій воді.  

Сам процес приготування салату з баклажанів нескладний. При цьому він потребує мінімум інгредієнтів, гарантуючи максимум смаку. Споживати його можна самостійно в якості холодної закуски, або як гарнір до м’ясних чи рибних страв. Особливістю цього салату є те, що він пасуватиме фактично до будь-якого виду продукту, і смакуватиме абсолютно всім, хто полюбляє споживати баклажани.