Дослідження крові на швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) – один з найбільш розповсюджених видів лабораторної діагностики для оцінки стану організму при різних патологіях. Цей показник вказує на те, скільки часу потрібно для повного розділення зразка крові на плазму та еритроцити.

Він залежить від в’язкості біологічної рідини та білкового складу плазми. Підвищення або зниження ШОЕ вказує на розвиток різних патологічних станів в організмі.

Детальніше про клінічне значення аналізу на швидкість осідання еритроцитів можна дізнатися тут https://nikolab.com.ua/uk/prices/1083-2/. Також на сторінці є розшифровка показників.

Підвищення показника ШОЕ

Щоб визначити швидкість осідання еритроцитів, лаборант спостерігає за ємністю зі зразком крові. Через певний час проводиться замір висоти стовпчика плазми – це і є показником ШОЕ. В нормі його значення дорівнює:

  • у чоловіків 2-20 мм/год;
  • у жінок – 2-30 мм/год.

Відхилення від цих значень трактується як патологія та потребує проведення додаткової діагностики.

Причини підвищення ШОЕ ділять на фізіологічні та патологічні. До фізіологічних належать такі стани:

  • вагітність – у цей період в жіночому організмі підвищується рівень білка фібриногену, який призводить до склеювання еритроцитів та прискорює їхнє осідання;
  • забір матеріалу для дослідження одразу після їжі;
  • менструація – в цей час в організмі жінки відбувається зміна співвідношення протеїну плазми, через що еритроцити швидше осідають.

Якщо причина підвищення ШОЕ фізіологічна, то інші показники крові зазвичай залишаються в нормі. В такому випадку дообстеження та лікування зазвичай не потрібне. Якщо ж і серед інших значень є відхилення від норми, це може свідчити про розвиток певної патології.

До патологічних причин підвищення ШОЕ належать:

  1. Інфекції. Будь-яка інфекція призводить до імунної відповіді організму, через що відбувається накопичення імуноглобуліну, а це прискорює процес осідання еритроцитів. Чим більше показник ШОЕ, тим активніша інфекція в організмі людини.
  2. Захворювання крові. До них належать лімфоми, анемія, лейкоз, макроцитоз.
  3. Ревматичні захворювання. При розвитку ревматоїдного артриту, васкуліту, червоного вовчака, дерматозах відбувається стрімке підвищення ШОЕ.
  4. Кардіоваскулярні хвороби. Швидкість осідання еритроцитів може підвищитися в результаті стресу, на фоні інфаркту та деяких інших гострих станів.
  5. Онкологічні патології. ШОЕ збільшується при розвитку злоякісної пухлини передміхурової залози, легень, шлунку та інших органів.

Також цей показник може збільшитися на фоні прийому деяких медикаментів – опіоїдних анальгетиків, саліцилатів, гормональних контрацептивів, гіпотензивних препаратів.

Зниження показника ШОЕ

Низька швидкість осідання еритроцитів зазвичай теж вказує на патологічний стан в організмі. Фізіологічною причиною низького показника ШОЕ може бути лише прийом кортикостероїдів або перша половина вагітності. Усі інші випадки є маркером патологій, серед яких найчастіше діагностують:

  • захворювання крові – гіпербілірубінемія, еритремія, серповидно-клітинна анемія, еритроцитоз;
  • ацидоз;
  • сфероцитоз;
  • поліцитемія;
  • гіпергідратація.

Також зниження ШОЕ може стати наслідком міодистрофії – патологічний стан, при якому відбувається втрата м’язової тканини через тривале голодування або важке захворювання. Щоб дослідити причину зміни швидкості осідання еритроцитів та встановити діагноз, пацієнту призначається проведення біохімічного аналізу крові.

Всі види лабораторних досліджень, в тому числі аналіз крові на ШОЕ проводять в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. Забір матеріалу проходить в комфортних умовах. За бажанням клієнт може замовити послугу забору матеріалу на дому або в іншому зручному для нього місці.