Практично всі дорослі інколи стикаються з таким запитанням: чи можна змусити школяра вчитися краще? Відсутність бажання вчитися сьогодні є досить поширеним явищем. Особливо, коли мова йде про складні предмети – такі, наприклад, як математика або іноземна мова.

Коли дитина навчається неохоче

У дитячому віці підтримувати власну мотивацію до навчання досить складно. Школярі початкової школи часто сприймають необхідність робити домашні завдання як нудний обов’язок. Навіщо безглуздо тратити час, коли можна піти на прогулянку або подивитися щось цікаве по телебаченню? До того ж коли певний предмет здається складним, учень може зовсім втратити розуміння того, навіщо все це йому потрібно.

Щоб виправити ситуацію, корисно спочатку виявити, в чому полягають причини відсутності бажання вчитися. Наприклад, учень має складнощі з розумінням певної дисципліни. Та ж сама математика може стати справжнім жахом, коли школярик чогось не розуміє. Або, наприклад, дитина не хоче відвідувати уроки, бо з вчителькою складаються погані взаємини. Зазвичай для того, щоб школяр почав вчитися краще, достатньо розібратися з цими причинами. Якщо певна тема викликає труднощі, можна присвятити цьому матеріалу додатковий час разом з готовими відповідями. Відкрийте збірку гдз математика 3 клас Листопад, знайдіть пояснення до потрібної теми, і все стане на свої місця. Коли причина полягає у взаєминах з викладачем, батькам також варто докласти зусиль у цьому напрямку.

Обов’язковий компонент успішного навчання: підтримка дорослих

Не всі дорослі розуміють, що таке насправді навчальний процес. Здається, що коли дитина не може щось засвоїти, причиною цього є або лінощі, або відсутність зацікавлення у навчанні. Батьки починають сварити дитину та кожного дня нагадувати їй, яка вона лінива та нездатна. Насправді коли людина вивчає новий матеріал, в мережі нейронів головного мозку активно формуються нові стежки. І поява таких стежок завжди відбувається тоді, коли людина знаходиться у спокійному стані. Інакше кажучи, нові знання можна засвоїти тільки коли дитина відчуває себе спокійно. Саме тому сварки та лякання – це найгірше, що загалом можна зробити для навчального процесу. Чим більше дорослі показують дитині власні переживання, тим більше напруження відчуває школяр і тим складніше йому засвоювати матеріал. Особливо коли мова йде про математику або інший складний предмет.

Коли потрібно покращити успішність, насправді не варто кожного разу звертати увагу на оцінки та виконання домашньої роботи. Набагато корисніше прищепити дитині інтерес до шкільної дисципліни, яка здається найскладнішою. Школяр має відчувати, що його люблять та цінують незалежно від того, які оцінки він приносить додому. Тільки коли дитина чує добрі слова, вона починає вірити у власні сили. Схвалення інколи допомагає навіть розкрити приховані здібності та таланти.

Саме тому якщо батьки бажають вихватити успішну людину, хвалити школярика потрібно кожного дня. Адже саме підтримка дорослих у дитинстві стимулює до руху вперед. І якщо людина не отримує цієї похвали від власних батьків, то у дорослому віці покращити впевненість у собі їй буде досить складно.